Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Habo Friidrott 04

4 Att tävla friidrott

Därför tävlar friidrottare

Det är viktigt att alla aktiva uppmuntras vara med och tävla, dock utifrån sina egna förutsättningar. Föreningen är tydliga med att de aktiva i första hand tävlar med sig själva och jämför sina egna resultat. Alla vill inte eller kan bli elitaktiva. 

 

Medan vissa älskar att tävla har andra annan byggt upp en rädsla för att ställa sig i rampljuset. 

 

Själva tävlandet, i det lilla sammanhanget under träning eller småtävlingar, eller i de stora sammanhangen är en del av friidrottandet. Tävling är ett sätt att mäta sig med sig själv och andra. Tävling är att utmana sig själv och testa sina gränser, som i många fall positivt förvånar. Att tävla är att kunna mobilisera sig själv när det behövs. Att fokusera, koncentrera sig, att våga tro på sig själv. Egenskaper som är värdefulla hela livet. 

 

Friidrott är i huvudsak en tävlingsport om vi tänker på större tävlingar. Friidrott är efter fotboll och hockey en av de mest populära publiksporterna.  

 

Föreningen kan inte och kommer aldrig att tvinga någon att tävla mot dennes vilja!

 

Att tänka på vid anmälan till tävlingar

All anmälan till tävlingar samordnas av Habo Friidrott. Enskilda medlemmar kan alltså inte själv anmäla sig för att delta på tävlingar. 

 

De tävlingar som föreningen valt att delta på hittar du på anslagstavlan i klubblokalen, på hemsidan www.habofriidrott.se och på medlemsutskick via E-post.

Anmälan sker digitalt/enkät hemsidan under menyn Tävling/Anmälan Tävlingar årtal. Fyll i tävlandes namn, åldersklass och max 4 grenar/tävlingsdag. Håll därefter koll på den E-postadress du angett i anmälan för mer information samt på hemsidan.

 

Om det inte finns en enkät/länk via hemsidan anmäler du dig till Clas Aasa: aaaa.clas@gmail.com Du kan även vända dig till Clas om du har frågor kring tävlingen.   

Föreningen står för anmälningsavgiften. Uteblir du från tävling utan giltigt skäl får du själv bekosta du anmälningsavgiften! 

 

Om du på plats vid tävlingen finner att du kan och vill delta i fler grenar kan du efteranmäla dig till tävlingssekretariatet. Klubben står då för grundavgiften och du själv för efteranmälningsavgifter (som normalt ligger på 20-50:-/ gren). Avgiften betalas in i efterhand till föreningens switch: 1230061986 eller bankgiro: 5882-8393


Anmälan till större tävlingar, såsom SM och liknande, godkänns av föreningens tävlingsteam. 

 

Tävlingsdagen: 

Läs alltid tävlings-PM för den aktuella tävlingen för mer information.

På tävlingsdagen hämtar du din nummerlapp vid tävlingssekretariatet direkt vid ankomst. Ibland hämtar medföljande ledare från Habo friidrott 04 ut samtliga nummerlappar. De flesta mindre tävlingar saknar nummerlappar. 

 

På tävlingsdagen signerar du en lista om du deltar i löpgrenar ungefär 40-60 minuter innan du startar. I övriga grenar anmäler du dig vid grenstartplatsen (kulringen för kula osv.) 15 minuter före grenstart. 

Tävlingsdräkter lånas endast ut vid lagtävlingar. Vill man använda Habo friidrott 04s tävlingskläder vid individuella tävlingar kan du köpa dessa genom klubben. Det går även bra att tävla i t-shirts med föreningens logga (se hemsidan Webbshop).

 

Inför samtliga grenar skall den tävlande genomföra en ordentlig individuell uppvärmning. I de fall som ledare från Habo Friidrott inte är med och leder uppvärmning är det deltagarens eget ansvar att värma upp ordentligt. 

• Medtag varma kläder, regnställ, paraply, matsäck, vattenflaska, tävlingskläder och ett gott humör. 

Gör alltid ditt bästa. Ha kul och var sportslig och glad mot medtävlare. Tänk på att du representerar Habo friidrott 04.

 

Resor: 

Habo friidrott 04 står för bensinersättning vid lagtävlingar längre bort än 10 mil (om så önskas). Reseersättning utgår även vid SM, GM och DM. Se blankett för reseersättning. 

Samåk i så stor utsträckning som möjligt. Se på anmälningslistorna på webben vilka som ska åka till samma tävling. Till vissa större tävlingar och LagDM arrangerar föreningen bussresor.


Att vara volontär/funktionär på tävlingar

Det krävs många som hjälps åt för att arrangera en tävling. Förberedelserna före, under och efter en tävling är ganska omfattande. 

 

När du är med och hjälper till på en tävling så ska där finnas en grenledare som har kunskaper om reglerna i den aktuella grenen. Grenledaren har som ansvar att ta hand om de som är funktionärer. 

 

De flesta uppgifter för en funktionär är relativt enkla, som att kratta ihop längdhoppsgropen, lägga tillbaka ribban vid höjdhopp eller stavhopp, hämta tillbaka kastredskap etc. Andra uppgifter kräver en del kunskaper eller erfarenhet som att mäta, avgöra om ett hopp, kast, lopp är giltigt etc. 


 

Föreningen erbjuder snabbkurser och utbildningar för att de som hjälper till kan känna sig säkra i sina roller. På föreningens hemsida och på anslagstavlan finns mer information.


Tävlingar/arrangemang föreningen ansvarar för:

• Habo Challenge

• Klubbmästerskapet

• Castorama

• KM barn 11 år inomhus

• KM 13-17 år inomhus

• KM Senorer/veteraner inomhus

• DM inomhus

• KM kast ungdom

• KM ungdom 

• Lag-DM

• DM tävlingar (vissa)

• Vätterspelen

• Råslättspelen

• Höstavslutningen

• Julskyltningen

 

Tävlingar vi är med på

Föreningens tävlingsgrupp (se hemsidan) väljer ut vilka tävlingar som föreningen ska vara med på och vilka vi prioriterar. 

 

Här är några exempel:

 

Habo Challenge 

Året höjdpunkt i juni och självklart att föreningens aktiva är med på. Hemmatävlingen är bland de största arenatävlingarna i Småland.. 

 

Klubbmästerskapet

Är en tävling som arrangeras som en mångkamp för alla aktiva i klubben. KM brukar resultera i en medaljfest på avslutet under hösten.

 

Castorama

Är en kasttävling på hösten i seniorklassen för följande kastgrenar: spjut, kula, diskus och slägga.

 

Junespelen

Som arrangeras av IKHP i början av sommaren

 

Kretsmästerskap för olika åldrar

Som arrangeras av Jönköpings Friidrottskrets både inomhus och utomhus under hela året. 

 

Lag-DM (Smålandsmästerskap) för olika åldrar

Habo Friidrott tror att det är nyttigt att träna sig på att samarbeta genom att träna och tävla som ett lag i en annars så individuella idrott. Styrelsen rekommenderar att lagen tas ut med deltagare från rätt åldersgrupp, utom i undantagsfall om ett lag behöver fyllas ut för att bli fullt. Ett viktigt kriterium i uttagningarna är att man deltagit regelbundet i träningarna.

 

DM för olika åldrar


Tillbaka till introduktionsprogammet 

 
Sponsorer